“Is er iemand onder jullie die zijn kind, als het om een brood vraagt, een steen zou geven? Of een slang, als het om een vis vraagt? Als jullie dus, ook al zijn jullie slecht, je kinderen al goede gaven schenken, hoeveel te meer zal jullie Vader in de hemel dan het goede geven aan wie hem daarom vragen.” – Matteus 7:9-11

Zeilen met de jeugd!

Op zaterdag 14 september hebben we met z’n tienen gezeild in twee “valkjes”op het veluwemeer en wolderwijd. Dit was een dag met wind, zon en regen.
We zijn om 09.00 uur vertrokken en rond 10.30 zeilden we. We hadden een gevarieerd gezelschap om mee te zeilen. Zonder ervaring, met een beetje ervaring en met wat meer ervaring. Toch is iedereen aan bod gekomen om even aan het roer te zitten of de fokkeschoot of grootschoot vast te houden. Wel mooi om te zien dat je in een dag een klein beetje idee krijgt hoe zeilen in elkaar zit.
We hebben ’s morgens van de haven aan het veluwemeer gezeild naar een eiland in het wolderwijd om daar de lunchpauze te genieten en om alvast wat sterke “zeemansverhalen” uit te wisselen. Het weer was wel redelijk te doen. Bijna droog en met een wind van ongeveer kracht 3 a 4 met uitschieters naar 5. Na de lunchpauze veranderde het weer wat en hebben we de nodige regen gehad. Ook ging de wind wat harder waaien. Uiteindelijk hadden we een op de terugweg windkracht 6. Dit werd voor sommigen best wel als heftig ervaren. Echter waren de ervaren schippers wel wat gewend en hebben ze de landrotten kunnen kalmeren!
Bij de eerste gelegenheid hebben we een tweede rif in het zeil gelegd (zeil kleiner maken)en is de ene boot zo weer terug naar de haven gezeild. De andere zeilboot had averij gekregen. Na het tweede rif gelegd te hebben werd er geconstateerd dat het zeil gerepareerd was en op die plek ontstond er een scheurtje. Met deze harde wind met behoorlijke uitschieters heeft het zeil dit geweld niet overleefd en scheurde kapot. Daar de bootjes uitgerust waren met een buitenboordmotor is het betreffende bootje op de motor terug gevaren naar de haven.Inmiddels best wel hongerig geworden door al het harde werk en de vele indrukken hebben we nog heerlijk gegourmet en hebben daarna nog even lekker nagepraat over de dag.
We zijn wel tot de conclusie gekomen, samen met de aanwezige jeugd, om er voorlopig blijvend een dag van te maken ipv een weekend. Dit is gemakkelijker te organiseren en voor de jeugd gemakkelijker in te plannen om mee te gaan. Qua kosten is dit ook beter te overzien. Verder vonden we het met z’n allen ook eigenlijk wel beter om de leeftijdscategorie iets naar boven bij te stellen. Conclusie, we hebben een heerlijke dag gehad waar we naar tevredenheid op terug kunnen kijken.
We hadden wel op meer matrozen gehoopt, echter is er een stijgende lijn in aantal! Dus de volgende keer weer een verdubbeling????!!!!! Wij gaan er voor!
Vraag maar eens aan de mensen die mee geweest zijn hoe ze het ervaren hebben.

Namens de matrozen; Marijn, Tobias, ?, Sander, Jasper, Olaf en Marcel
Namens de schippers; Harm, Cornelis en Jack

Hartelijke groeten.

 

Zeilen 2013

Plaats een reactie

Meest recente fotoalbums

Meer